Checklist

CHECKLISTS

 

Om ondernemers optimaal te begeleiden en informeren ontwikkelde Horeca Vlaanderen enkele "Checklists." Zo ontvingen onze leden reeds de geprinte versie van de checklist cadeabonnen en de checklist brouwerijcontracten. Beide kan u onderaan downloaden.

 

Checklist brouwerijcontracten

Aan de hand van de checklist weet u of het door u onderhandelde contract u de nodige ademruimte laat

Wanneer een caféhouder een overeenkomst sluit met een brouwerij of bierhandelaar en aan die overeenkomst is een drankafnameverplichting gekoppeld, dan spreekt men van een brouwerijcontract. In ruil voor financiële voordelen, zoals verhuring van het café of financiering van materiaal of meubilair, kan de brouwerij u een afnameverplichting of exclusieve bevoorrading opleggen.

Dat aan een brouwerijcontract verplichtingen gekoppeld zijn, is normaal. Maar Horeca Vlaanderen drukt erop dat deze verplichtingen u het mes niet op de keel mogen zetten. Aan de hand van de checklist weet u of het door u onderhandelde contract u de nodige ademruimte laat. De tips begeleiden u tot een goede overeenkomst met uw leverancier. Horeca Vlaanderen overhandigt deze checklist ook officieel aan alle betrokken brouwerijen.
Vraag aan de brouwerij/drankenhandelaar dat hij u het ontwerpcontract overmaakt en u een termijn van minstens één maand geeft om dit te bestuderen. Lees het ontwerpcontract zelf grondig na, laat het nalezen door een specialist en formuleer indien nodig opmerkingen. Neem hiervoor de checklist erbij die de nodige tips formuleert. Ga met de brouwerij/drankenhandelaar in onderhandeling over de inhoud van het contract. Het contract zou immers een geven en nemen moeten zijn tussen beide partijen.

 

Checklist cadeaubonnen

Cadeaubons zijn een vast gegeven geworden bij verjaardagen of onder de kerstboom. We hebben het hier niet over de cadeaubons die door de zaak zelf worden uitgegeven maar wel over onder meer   Bongo, Give a Do, Vivabox, Groupon, Cadeaubox, Flairbons, Hema of zelfs Gent Verwent en Beleef Antwerpen.  Het systeem varieert maar het komt er steeds op neer dat de uitgever van de bon een vast of variabel gedeelte van de waarde van de bon opstrijkt.  Ze eten als het ware mee van de winstmarge van de ondernemer.  Het wordt echter problematisch wanneer de kosten groter worden dan de winstmarge…  Let dus steeds goed op wanneer u aan een cadeaubon-verhaal wil deelnemen.  Horeca Vlaanderen helpt u met tien tips op weg!